Nederland wil vliegende start beginnend bedrijf

Voedingsbodem start-up

AMSTERDAM – Van Nederland een aantrekkelijke plaats maken voor start-ups, beginnende bedrijfjes met de potentie hun product of dienst op grote schaal aan de man te brengen. Daar houden ondernemers, ‘vliegendestartprogramma’s’ en investeerders zich steeds meer mee bezig. Zij spreken van een ‘start-up-ecosysteem’, dat in Nederland vergeleken met andere Europese steden en vooral het Amerikaanse Silicon Valley, nog heel wat kan verbeteren.

Serieondernemer Steve Blank beschrijft start-ups als ‘tijdelijke organisaties die zoeken naar een schaalbaar en herhaalbaar bedrijfsmodel’. In Nederland zijn er zo’n 700 start-ups. Deze zorgen voor bijna 16.000 banen en €1,9 miljard omzet, schat onderzoeksbureau Panteia. Naast werk en een impuls aan economische groei kunnen start-ups vaak technische oplossingen bieden om bedrijven en overheden te helpen innoveren.

Bedrijven als Facebook Microsoft en Twitter en talrijk investeerders zijn gevestigd in Silicon Valley(San Francisco). Als die besluiten om naar Europa te komen, dan zouden die voor Nederland moeten kiezen, vindt ondernemer Ruben Nieuwenhuis. Hij richtte DutchBasecamp op, een stichting die de Amerikaanse en Nederlandse start-up-ecosystemen met elkaar verbindt.
“Het is mijn doel het Nederlandse systeem aantrekkelijk te maken en te laten groeien. Dat kan alleen als de afzonderlijke netwerken die er binnen Nederland bestaan, aan elkaar verbonden zijn.”

Waar het in Nederland vooral nog aan ontbreekt, is vervolgfinanciering, zegt Dave Dirks, oprichter en partner van advocatenkantoor Certa Legal en partner bij Startupbootcamp Amsterdam. “In Nederland is vrij veel seed capital beschikbaar voor start-ups. Ze hebben vooral geld nodig voor de tweede financieringsronde. Sommige start-ups lopen vast omdat ze klaar zijn voor groei, maar het kapitaal niet kunnen vinden.”

Het ministerie van economische Zaken stelt binnenkort €75 miljoen beschikbaar voor vroegefasefinanciering en €150 miljoen voor de latere groeifase. Een andere manier om financiering te vinden is via vliegendestartprogramma’s als Startupbootcamp en Rockstart, die in drie maanden start-ups klaarstomen. Jaarlijks krijgen enkele tientallen bedrijven voor 3 maanden kantoorruimte, trainingen, mentorgesprekken en €15.000. Aan het eind presenteren ze zich voor investeerders. En het succes: 97% van de deelnemers aan Startupbootcamp vond financiering. De programma’s krijgen er 8% van de aandelen voor terug.

Als start-ups uiteindelijk de stap naar Silicon Valley willen maken, kunnen zij meedoen aan een programma van bijvoorbeeld DutchBasecamp en het consulaat-generaal in San Francisco. Zij organiseren ontmoetingen met grote bedrijven en Amerikaanse starters

Irene Rompa van DutchBasecamp: “Het is voor start-ups enorm verrijkend om gedurende een paar maanden de cultuur van Silicon Valley mee te maken. Daar is een ambitie om de wereld te veroveren de gewoonste zaak van de wereld. Dat is inspirerend voor Nederlandse start-ups, hoor ik vaak van ze.”