VEEL GESTELDE VRAGEN IN FAILLISSEMENTEN
ALGEMEEN
De informatie over de status van een faillissement kunt u vinden in het faillissementsverslag van de failliet. Faillissementsverslagen worden in principe één keer per drie maanden gepubliceerd.
LET OP: Het bedrag dient niet naar de rekening van de failliet overgemaakt te worden! Op dat moment moet u de schuld mogelijk twee keer betalen. Voor het faillissement is speciaal een boedelrekening geopend. Hier dient de schuld op te worden voldaan. U kunt het rekeningnummer bij de curator opvragen.
SCHULDEISERS
De vordering op de failliet kan inhouden dat de failliet u geld verschuldigd is (betaling of terugbetaling) maar kan bijvoorbeeld ook inhouden dat de failliet u nog goederen of diensten moet leveren waarvoor u al betaald heeft. Als u van mening bent dat u een vordering heeft op de failliet, dan kunt u deze (online) indienen bij de curator. Dat doet u hier.
U kunt uw vordering na het uitspreken van het faillissement niet meer zelfstandig of door middel van een incassobureau innen. U kunt in beginsel ook geen rechtszaak meer aanspannen tegen de failliet of beslag leggen op het vermogen van de failliet om betaling van uw vordering af te dwingen.
U kunt uw vordering hier online indienen. Bij het indienen van de vordering is het vereist om de aard (bijv. lening, koop, verkoop, huur, loon, vergoeding voor diensten etc.) en het bedrag van uw vordering te vermelden en bewijsstukken van uw vordering toe te voegen. Indien u aanspraak maakt op een voorrecht, pand- of hypotheekrecht een retentierecht of een eigendomsvoorbehoud, dan dient u hiervan melding te maken en bewijsstukken bij te voegen.
U heeft alleen een voorrecht als de wet dat bepaalt. Zo bepaalt de wet dat de vordering ter zake van de kosten voor de aanvraag van de faillietverklaring een bevoorrechte vordering is. Indien u niet zeker weet of u een retentierecht heeft of een eigendomsvoorbehoud, kijk dan in de overeenkomst of opdrachtbevestiging met de failliet of kijk in uw algemene voorwaarden indien u die van toepassing heeft verklaard op de rechtsverhouding tussen u en de failliet. Meer informatie over een eigendomsvoorbehoud vindt u hier.
Doorgaans zullen deze goederen niet meer worden geleverd. U kunt in dat geval een vordering indienen bij de curator. Dat kunt u hier doen. Bij de indiening dient u de aard en het bedrag van uw vordering te vermelden en bewijsstukken van uw vordering toe te voegen. Indien u aanspraak maakt op een voorrecht, pand- of hypotheekrecht of een retentierecht dan dient u hiervan melding te maken.
Dat hangt er vanaf. Kunt u aantonen dat er geen rechtsverhouding bestaat tussen u en de failliet of kunt u aantonen dat er sprake is van een onmiskenbare vergissing, dan kunt u mogelijk het geld terugkrijgen. Neemt u in ieder geval contact op met de curator.
Als u van mening bent dat u goederen aan de failliet hebt geleverd onder eigendomsvoorbehoud, dient u dit zo spoedig mogelijk te laten weten aan de curator en alle bewijsstukken aan de curator toe te sturen. Hier vindt u meer informatie over een eigendomsvoorbehoud.
WERKNEMERS
Op basis van de Werkloosheidswet vergoedt het UWV in het geval van een faillissement van een werkgever – binnen bepaalde grenzen – het achterstallige salaris van een nog in dienst zijnde werknemer. De regeling waarin dit is vastgelegd heet de “loongarantieregeling”.
Het UWV betaalt op basis van de loongarantieregeling in principe:
- Achterstallig loon over een periode tot dertien weken voorafgaande aan de dag van het faillissement;
- Het loon over de opzegtermijn;
- Opgebouwd vakantiegeld, onkostenvergoedingen voortvloeiend uit de arbeidsovereenkomst en pensioenpremies over een periode tot één jaar voorafgaande aan de dag van het uitspreken van het faillissement.
Sinds 1 januari 2016 wordt de omvang van de loongarantieregeling voor loonaanspraken beperkt tot anderhalf maal het maximum dagloon. De hoogte van het nog te ontvangen vakantiegeld of vakantiebijslag over maximaal een jaar is per die datum beperkt tot 8% over het bedrag dat past bij een loon gelijk aan anderhalf keer het maximumdagloon. Het maximum maand dagloon bedraagt per 1 januari 2019 € 4.660,59 bruto. Vallen uw salarisaanspraken niet geheel onder de loongarantieregeling, dan kunt u uw resterende vordering bij de curator indienen.
Als u geen uitzicht heeft op een nieuwe dienstbetrekking bent u verplicht zich in te schrijven bij het UWV als werkzoekende. Zie voor meer informatie https://www.werk.nl.
Aan het verstrekken van jaaropgave zijn kosten verbonden die door de failliete boedel niet kunnen worden voldaan. De curator zal derhalve geen jaaropgave verstrekken. Wij adviseren u om met uw maandelijkse loonstroken (met name de laatste loonstrook) en het overzicht van het UWV een opgave bij de belastingdienst te doen.
Wanneer op uw loonstrook de cumulatieve bedragen staan vermeld, kunt u die uiteraard aan de belastingdienst verstrekken.
RECHTMATIGHEID
Wanneer u aanwijzingen heeft dat er in het failliete bedrijf onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, dat er onrechtmatig is gehandeld of dat er fraude is gepleegd, dan kunt u dit melden bij de curator.
DOORSTART