Aansprakelijkheidsrecht

Aansprakelijkheidsrecht

Wie bepaalt, betaalt, zou men denken. Dus als een onderneming een aannemer inschakelt om het hoofdkantoor te verbouwen en het dak stort vervolgens in, dan zou de maker van dat dak de schade moeten vergoeden, ergo de aannemer. Dat mag evident lijken, maar dat is het in de praktijk van het aansprakelijkheidsrecht allerminst. Want wellicht heeft de constructeur zijn werk niet goed gedaan. En in wiens opdracht werkte hij? Of misschien is de schade het gevolg van een slechte fundering van het pand – dat kan de aannemer moeilijk verweten worden. En zo zijn er tal van redenen denkbaar waarom de bepaler lang niet altijd de betaler hoeft te zijn.

Buitencontractuele aansprakelijkheid

Nog complexer wordt het als er wel schade is, maar geen contract. Denk aan de legionellaramp op de Westfriese Flora in 1999; daarbij overleden 32 bezoekers van de bloemenbeurs als gevolg van een slecht gereinigd bubbelbad. Wie is dan verantwoordelijk? Het antwoord op deze vraag liet niet minder dan elf jaar op zich wachten – wat maar mag aangeven dat de scheidslijn tussen al dan niet verantwoordelijk niet zo eenvoudig te trekken is.

De rol van Certa Legal

De aansprakelijkheidsrechtspecialisten van Certa Legal behartigen uw belangen in alle kwesties waarbij uw of andermans aansprakelijkheid in het geding is, bijvoorbeeld:

  • als u een zaak geleverd krijgt die niet aan de overeenkomst beantwoordt en u daar schade door lijdt,
  • of wanneer u als werkgever aansprakelijk wordt gehouden voor een ongeval op de werkvloer. Bedrijfsaansprakelijkheid is erg  actueel nu de werkvloer zich met het Nieuwe Werken meer en meer verplaatst naar plekken buiten de invloedssfeer van de werkgever
  • maar ook als u zelf schade heeft ondervonden als gevolg van bijvoorbeeld een nieuw aangeschaft ICT-systeem dat vatbaar blijkt voor een virus, zoeken onze aansprakelijkheidsrechtspecialisten naar de optimale mogelijkheden om verhaal te halen.

Kleine lettertjes

Bij een zogeheten onrechtmatige daad als voornoemde slechte reiniging van een bubbelbad dat vol legionella blijkt te zitten, is er geen contract waarnaar verwezen kan worden. En zelfs wanneer er wel een overeenkomst is, kan zich een onvoorziene omstandigheid voordoen die daarbuiten valt, denk aan de gebrekkige fundering. Toch is het zaak uw overeenkomsten dusdanig aan te gaan dat uw en andermans aansprakelijkheid zo goed mogelijk omschreven zijn – al is het alleen maar omdat uw wederpartij zich in de kleine lettertjes van een al dan niet onbillijke beperking van aansprakelijkheid zou kunnen bedienen. De advocaten van Certa Legal stellen contracten en overeenkomsten graag voor u op en adviseren over alle bijbehorende risico’s. Wij beoordelen en maken tevens exoneratiebedingen waarin aansprakelijkheid kan worden beperkt.

Onze Aansprakelijkheidsrecht advocaten

Stel uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.